The Badminton Bible

[www.badmintonbible.com]

All original content copyright © Mike Hopley

Anpassad sökning

Vad hände med de gamla badmintongreppen?

Start> Articles> Greppguide> BakgrundVad hände med de gamla badmintongreppen?

De flesta spelare har huvudsakligen fått lära sej två badmintongrepp: ett forehandgrepp för forehandslag och ett backhandgrepp för backhandslag.

Badminton England lär inte längre ut de badmintongreppen; istället använder de sej av det nya systemet som jag beskriver i den här guiden.

Hur jämförs dem?

Det gamla forehandgreppet var i stort sett samma som utgångsgreppet; det gamla backhandgreppet var samma som tumgreppet.

Vad var problemet?

Ett badmintongrepp är inte tillräckligt

Ett badmintongrepp för varje sida är inte tillräckligt.

Till exempel, så kräver backhand nätattack och backhand clear totalt olika grepp:

Mer är ett backhandgrepp

På samma sätt behövs totalt olika grepp för forehand clear och forehand nätattack:

Mer än ett forehandgrepp
 • Forehand clears kräver ett utgångsgrepp.
 • Forehand nätattack kräver ett stekpannegrepp när badmintonbollen är väl framför dej.

Varje badmintongrepp fungerar på båda sidorna

Varje forehandgrepp i badminton har en backhandtillämpning, och tvärtom. Låt oss ta en titt på ett par exempel för vart och ett av de grundläggande badmintongreppen:

Utgångsgrepp
 • Använd detta vid forehand och backhand drive när badmintonbollen är bredvid dej.
Stekpannegrepp
 • Använd detta vid forehand nätattack när badmintonbollen är väl framför dej.
 • Använd detta vid backhand clears när badmintonbollen befinner sej bakom dej.
Tumgrepp
 • Använd detta vid backhand nätattack.
 • Använd detta, med en mindre justering; vid forehand clear när badmintonbollen befinner sej bakom dej.
Kantgrepp
 • Använd detta vid backhand clear.
 • Använd detta vid forehand skuren drop.

De här idéerna kanske verkar underliga, men de blir fullständigt logiska om du noggrant tänker på hur greppvinkeln i badminton måste ändras beroende på badmintonbollens position i förhållande till din kropp.

Slutledning

Vi har märkt att ett badmintongrepp inte är tillräckligt för varje sida, och att varje badmintongrepp fungerar på båda sidorna.

Med anledning av dessa två skäl, är det ingen mening med att lära ut forehandgreppet eller backhandgreppet. Att lära ut badmintongrepp med dessa termer är mycket vilseledande för spelare.

Att till exempel, lära ut forehandgreppet skapar två stora problem:

Problem med forehandgreppet
 • Spelare förutsätter (felaktigt) att detta badmintongrepp inte ska användas på backhandsidan.
 • Spelare förutsätter (felaktigt) att detta badmintongrepp är rätt för alla forehandslag.

Värst av allt, är att tränare som lär ut dessa badmintongrepp verkar dela sina spelares missuppfattningar. Därför, istället för att rätta till dessa antaganden så förstärker tränaren dem.

Men alla andra säjer…

Jag vet att vissa av er inte är övertygade än.

Du tror inte på mej, därför att alla du känner, inklusive din tränare, är oense med mej. Detta beror på att många badmintontränare och spelare delar samma missuppfattning angående grepp. Om jag diskuterar badmintongrepp med tre vanliga tränare vid en konferens, får jag ofta tre motstridiga åsikter. Om jag har samma diskussion med tre tränare på hög nivå, får jag mer överensstämmande åsikter.

Tränare gör fel. Vi är inte perfekta, och väldigt få tränare är så akademiskt grundliga som jag är. (Jag har en starkt akademisk bakgrund). Som ett exempel, vid den senaste tränarkonferensen, så instruerade en av mina kollegor en juniorspelare att vid ett utfall sätta ner foten med tårna först. Som tur var, så rättade instruktören honom: fotnedsättningen ska alltid vid ett utfall vara med hälen först. Jag repeterar: tränare gör fel.

Det finns en oförenlighet mellan vad många badmintontränare lär ut, och vad spelare av världsklass verkligen gör. I många år, har tränarutbildningar lärt tränare en alltför förenklad syn på badmintongrepp. (åtminstone i England).

Undervisningen har förändrats, och det till det bättre; men det kommer att ta år för att övervinna den gamla, felaktiga undervisning. Alla tränare håller sej inte uppdaterade. Etablerade idéer dör långsamt.

Vem mer håller med?

Min undervisning om badmintongrepp bygger på Badminton England?s coaching manuals, och mina vidare diskussioner med en Badminton England tränar-representant.

Lee Jae Bok lär ut ett mycket liknande system för badmintongrepp, men han använder andra namn.

I stort på sett varje video som jag har sett från Asien stödjer tränare den nya undervisningen. Till exempel, Zhao Jianhua, före detta världsmästare i herrsingel, demonstrerar principen för att anpassa sitt badmintongrepp beroende på situationen, och inte användning av bara ett forehandgrepp och ett backhandgrepp.

Sidorna publiceras ursprungligen på engelska. Översättning till svenska har gjorts av Bosse Bergenholtz. Tack Bosse!

Du kan besöka Bosses webbplats här: Badminton. Teknik, taktik och andra tips.